Microbiota bij ouderen en de mogelijkheden van probiotica

Werk je in de ouderenzorg en ben je benieuwd naar de veranderende microbiota bij ouderen en de invloed van antibiotica op de gezondheid? Wil je meer weten over de mogelijkheden van probiotica en wat er nodig is om probiotica succesvol te implementeren in een ouderenzorginstelling? Doe dan mee met Winclove’s gratis online scholing ‘Microbiota bij ouderen en de mogelijkheden van probiotica’.

Datum:
20201102
Locatie:
Online
Organisator:
Winclove
Meer informatie:
www.winclovewetenschap.nl/educatie

 

Antibiotica en probiotica in de ouderenzorg

 

Antibioticagebruik in ouderenzorginstellingen is vijf keer zo hoog als in de rest van de samenleving, zo blijkt uit onderzoek. Bewoners krijgen ook vaker last van bijwerkingen als diarree. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. In Winclove’s online scholing ‘Microbiota bij ouderen en de mogelijkheden van probiotica’ leer je hier meer over.

 

Antibioticageassocieerde diarree wordt onder meer veroorzaakt doordat antibiotica de darmmicrobiota verstoort. Bij ouderen beïnvloedt dit de kwaliteit van leven, en het leidt tot meer handelingen en hogere zorgkosten. De verstoorde microbiota vergroot bovendien de vatbaarheid voor (her)infectie, met nieuw antibioticagebruik tot gevolg.

 

Het Nederlandse prOud-onderzoek, uitgevoerd bij Rivas Zorggroep, laat zien dat een specifiek probioticum het aantal gevallen van AAD in een ouderenzorginstelling significant kan verlagen. Daarnaast is er gekeken naar wat er nodig is om probiotica succesvol te kunnen implementeren.

 

Werk je in de ouderenzorg en ben je benieuwd naar de veranderende microbiota bij ouderen en de invloed van antibiotica op de gezondheid? Wil je meer weten over de mogelijkheden van probiotica en wat er nodig is om probiotica succesvol te implementeren in een ouderenzorginstelling? Doe dan mee met Winclove’s gratis online scholing ‘Microbiota bij ouderen en de mogelijkheden van probiotica’. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.winclovewetenschap.nl/educatie.