Woensdag 7 maart werd het eerste Ouderen en Voeding Congres georganiseerd door GerCare Consulting. Wij mochten hier ook aanwezig zijn met onze DGO-stand. Hierbij een klein verslag van de dag;
We wisten niet zo goed wat ons te wachten stond, want GerCare is een nieuwe speler in het veld. De organisatie is opgezet door Dr. Amir Ahmed, klinisch geriater, geboren te Dubai en tevens vandaag onze enthousiaste dagvoorzitter en één van de sprekers.
De dag begon met een plenair gedeelte, startende met algemene kennis om ons geheugen op te frissen over dementie en voeding bij dementie. Nieuw voor ons was het MIND dieet. Dit is een combinatie van het Mediterrane dieet en het Amerikaanse DASH dieet. Uit observationeel onderzoek blijkt dat het MIND dieet een preventieve werking kan hebben voor dementie. Er loopt momenteel een interventiestudie om deze uitkomsten te versterken.
Hierna volgde een presentatie van Dr. Sanne Boesveldt over reuk- en smaakstoornissen bij dementie. Deze komen vaak en vroeg voor bij Alzheimer patiënten. Zij vertelde ook over een interessant onderzoek van de WUR in samenwerking met de Amaris Zorggroep. Onderzocht wordt, of het verspreiden van etensgeuren op de PG-afdeling, de eetlust en intake van onze cliënten verbeterd.
Geestelijk verzorger, Tim van Iersel, gaf ons een verrassende presentatie over ethische dilemma’s bij voeding en dementie. Aan de hand van interessante casuïstiek gaf hij ons handvaten voor een ethisch beraad. Want wat doe je wanneer iemand altijd overtuigd vegetariër is geweest en nu geniet van een stukje vlees? En zijn dochter erop staat dat hij een vegetarische maaltijd krijgt aangeboden.
In de middag volgde een parallelsessie-programma. De presentatie van Dr. Angèle Kerckhoffs werd erg druk bezocht. Zij vertelde ons over de nieren, vocht- en elektrolytenbalans bij ouderen en liet ons nadenken over verschillende kwesties.
Waarom is de aanbeveling om 1,5-1,7 liter vocht per dag te nuttigen? Dit is nergens terug te vinden in de literatuur. Wat er wel in de literatuur is gevonden, is de aanbeveling van een minimum intake van 750 cc vocht per dag, om dehydratie te voorkomen.
En hoe interpreteer je de kleur urine van een oudere? Hoe ouder we worden, hoe minder geconcentreerd de urine is en hoe lichter deze van kleur is. Ik vraag nu regelmatig aan mijn cliënten hoe de kleur van hun urine is. Om naast de vochtintake een indicatie te hebben of ze voldoende vochtintake hebben. Maar hier moet ik mij toch een keer op beraden.
En Dr. Kerckhoffs geeft aan dat het zinvol is om iemands levensverwachting in acht te nemen als je de dieetbehandeling start. Moeten doelen nog nagestreefd worden bij een levensverwachting < 5 jaar? Ze geeft hiervoor handvaten in haar presentatie.
Wil je haar presentatie inzien. Of één van de andere gegeven presentaties? Het grootste gedeelte van presentaties zijn te vinden op de website.
Bedankt GerCare Consulting voor deze informatieve dag! Een volgend congres staat al gepland. Vrijdag 15 maart 2019 staat het 2e Ouderen en Voeding Congres op de planning.