‘Politiek is dichtbij met de gemeenteraadsverkiezingen’

Als het gaat om politiek dan lijkt dit ‘ver weg’, in den Haag. Afgelopen najaar ontmoette ik een vrouw en ik wist dat zij bij de gemeente werkte. Toen ik haar uiteindelijk vroeg wat ze bij de gemeente deed, bleek zij een eigen politieke lokale partij te hebben. Aangezien ik die vrijdagavond net terug kwam van ons twee daagse Post HBO Geriatrie in Lunteren, was ik nog in ’the flow’ over onze rol als diëtist GO bij de kwetsbare ouderen als het gaat om zo fit en vitaal lang mogelijk thuis wonen. Dus de vraag ‘wat doet jullie partij voor de ouderen in Hoorn ‘ was al gauw gesteld.

Van daaruit hebben we een afspraak gemaakt en zijn met de lijsttrekker en secretaris van de partij in gesprek gegaan. Het is een partij met nu één zetel en ik begreep al gauw dat ze door vragen te stellen binnen de gemeente mooie stappen kunnen zetten. We hebben gepraat over o.a. de vereenzaming van de ouderen, wat de ouderen mensen thuis echt willen (positieve gezondheid), de mogelijkheid voor ouderen om bij instelling te gaan eten (mits er vervoer is en de prijs voor hen betaalbaar) en voedingsaspecten zoals ondervoeding en sarcopenie (de korte en lange termijn gevolgen).

Het bijzondere was; de aanwezigen herkenden allen in het beeld van ondervoeding, hun eigen ouders. Daarbij kreeg ik de vraag; Hoe kan het dan dat niemand van de hulpverleners rondom hun ouders dit punt benoemd had? Ja, die signalering. Hoe ondersteunen we die vanuit de gemeente?

De vervolgstap was dat in januari het partij programma werd geschreven en ik mocht meekijken in de tekst en aanpassingen doen. Deze partij heeft o.a. het geven van voedingsinformatie door diëtisten aan ouderenconsulenten en wijkteams meegenomen in hun programma. Dit vanuit het besef dat korte termijn investeringen, lange termijn winst oplevert en ze willen meer aandacht voor ondervoeding om dit te herkennen.

Deze gemeenteraadsleden waren in staat om vanuit hun nieuwsgierigheid ‘onze wereld te verkennen’. Alhoewel de partij klein is, weet ik dat vanuit het stellen van de juiste vragen ze weer een stukje wereld in beweging kunnen zetten voor het welzijn van de (kwetsbare) ouderen in Hoorn.

Wij hebben uitgesproken dat we in contact blijven en wie weet, als de ‘kwestie ouderen’ op de gemeenteraadsvergadering is, ga ik nog eens met hen mee.

Wat de reden is dat ik dit met jullie deel, stel je voor dat wij allemaal als DGO leden bij de komende gemeenteraadsverkiezingen eens extra kritisch kijken naar de pagina ‘ouderen’  en evt. als we lokale partijmensen spreken de mooie vraag stellen ‘wat doen jullie voor de ouderen”? Je ziet dat kan een mooi gesprek opleveren, waarbij je de meerwaarde van de diëtist GO richting de politiek kan laten zien.

Zo dichtbij kan politiek zijn…..

Ingrid Huisman