Project Fingerfood ZuidOostZorg

Samen met het Louis Blok Instituut heeft het verpleeg- en verzorgingshuis ZuidOostZorg een onderzoekspilot gedaan in het kader van het landelijke project ‘Interventie gezonde voeding in gesloten settings’. De doelstelling van het project was om de consumptie van groente en fruit te verhogen en de effectiviteit van bepaalde interventies met groente en fruit binnen de (gesloten) settings vast te stellen.

De pilot bij ZuidOostZorg, met het aanbieden van fingerfoods aan ouderen met dementie, is met succes afgerond. Ouderen met dementie lopen vanwege een verminderde eetlust en het niet meer herkennen van eten en bestek een groot risico op ondervoeding. De fingerfoods die als tussendoortje zijn aangeboden zijn samengestelde producten waarin groente en fruit is verwerkt, zoals (bananen)cake, quiche of gebak (appelplaattaart en brownies met bietjes).

Als doelstelling bevatten ze 40 tot 70% groente of fruit en kunnen ze met de hand gegeten worden. Samen met de koks en diƫtiste van ZuidOostZorg zijn recepten ontwikkeld die geschikt zijn qua voedingswaarde, consistentie, smaak en uitvoerbaarheid voor de keuken en de verzorging. Tevens waren de producten glutenvrij.

Zes weken lang hebben twee woongroepen deze fingerfoods als ”vieruurtje” en/of als ”avondsnack” aangeboden gekregen bovenop de gewone tussendoortjes en maaltijden.

Gemiddeld aten de bewoners 70 gram fingerfoods per dag extra, dit resulteerde in een 45% toename van de totale groente en fruit consumptie. De resultaten lieten geen significante veranderingen zien op de kwaliteit van leven en het lichaamsgewicht van de bewoner, maar wel een verbetering van 16% in het risico op ondervoeding. Het eten van fingerfoods werd niet gecompenseerd met de avondmaaltijd. De fingerfoods werden door de bewoners vooral gewaardeerd om hun smaak en door de zorg als verwenmomentje.

Een zeer mooi resultaat, de pilot laat zien dat het goed haalbaar is om met fingerfoods de groente en fruit inname van ouderen met dementie te verhogen. Het vervolg is om de pilot verder uit te breiden om de effecten van fingerfoods zichtbaar te maken: op grotere schaal, op langere termijn en bij verschillende groepen bewoners.

Nienke Wijma – diĆ«tiste ZuidOostZorg