Uit de praktijk: Onderzoek op GRZ-afdeling en wat het oplevert

Per februari 2017 mag ik 2 uur per week aan onderzoek besteden bij ons op de geriatrische revalidatie afdeling. Ik vind het ontzettend leuk dat ik deze mogelijkheid krijg en mij is gevraagd met jullie te delen wat de aanleiding en de invulling is van deze uren.

Sinds mei 2015 is onze revalidatieafdeling verbouwd en vernieuwd  met plaats voor 30 geriatrische revalidanten. Daarnaast is er een samenwerkingsverband aangegaan met de revalidatieafdeling van verpleeghuis Norschoten in Barneveld, waar men ook 30 plekken heeft. Het management wil investeren in ontwikkeling en scholing om de kwaliteit op de afdeling te verhogen, maar zich daarmee ook te kunnen profileren naar buiten. De ambitie is daarbij ook om meer onderzoek te doen op de afdeling door hogescholen en universiteiten.

In december 2015 is onze manager behandeldienst bij een wetenschapsavond geweest van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei  (sinds kort Alliantie Voeding in de zorg) over de resultaten van het Cater with Care project, en kwam daar enthousiast van terug. Hij vroeg mij of we daar niet wat mee kunnen hier op de afdeling. Dit idee heb ik samen met onze arts opgepakt en warm gehouden, waardoor het ook een plek kreeg in het jaarplan. Daarnaast heb ik contacten gelegd met de Wageningen Universiteit, het ziekenhuis en de Alliantie Voeding, maar ook de samenwerking met de fysiotherapie gezocht. Daarnaast heb ik een BIA meter op proef gehad, wat ook zorgde voor verdere samenwerking/overleg met de arts en fysio over de toegevoegde waarde hiervan in de praktijk, of mogelijk in onze ambitie meer onderzoek te doen. De BIA meter is hierdoor op de begroting gekomen en een student van de WUR heeft een kleine 0-meting kunnen doen naar de eiwitinname van onze revalidanten. Het begin was er, maar de kaders ontbreken om verder te komen hierin. Daarnaast deed ik dat in mijn normale werkuren, waardoor ik geen tijd had dit verder uit te werken. Een bijkomend positief effect van deze aandacht voor voeding icm de toegenomen zorgzwaarte is dat het aantal verwijzingen het afgelopen jaar met 60% is toegenomen op de revalidatie.

Afgelopen december ben ik met mijn leidinggevende in gesprek gegaan en heb ik mijn ambitie uitgesproken  graag verder te willen met het onderzoek en hoe ik dit voor me zie.  Dit in samenwerking met de fysiotherapie en in aansluiting op het thema in de regio (ZGV) ‘Voeding en Bewegen’. Hier heb ik nu 2 uur voor gekregen. Deze uren worden betaald vanuit het potje onderzoek, aangezien niemand nog met een goed voorstel was gekomen dit potje aan te boren, en dit een goede richting lijkt. Samen met de fysiotherapeut (die ook onderzoeksuren heeft) ga ik een plan maken voor de komende jaren, zodat we ook gericht studenten, stagiaires etc. kunnen inzetten op ontwikkelingen rondom Voeding en Bewegen. Dit plan mogen we presenteren aan het management, en wie weet geeft dat weer nieuwe mogelijkheden!

Dianne van den Berg, diëtist Zorggroep Charim, Veenendaal